Skip to content Skip to footer

Francois Carstens

Elk familiebedrijf is uniek net zoals elke ondernemende familie. Toch zie je dezelfde kwesties steeds terugkomen. Dilemma’s rond opvolging; eigendomsstrategie, “family” en corporate governance en de ontwikkeling van de Next Generation en tegelijkertijd: hoe gaan we met samenwerkingsvraagstukken om? Want die zijn er natuurlijk ook!

Met zulke onderwerpen heb ik professioneel en persoonlijk veel affiniteit en ervaring. Net als velen heb ik ook voor de keuze gestaan tussen ofwel de logische stap te volgen in het voetspoor van mijn (groot) ouders dan wel mijn eigen pad te kiezen wat mij heeft gebracht tot waar ik nu sta. Als familiebedrijfsadviseur begeleid ik mijn relaties hun weg te plaveien tussen enerzijds de continuïteit van de familieonderneming dan wel het landgoed anderzijds de harmonie van de familie zelf. Steeds heb ik weer ervaren dat “verantwoord eigenaarschap”,  vertrouwen en bereidheid om met elkaar het gesprek aan te gaan dé ingrediënten zijn voor een voorspoedige ontwikkeling van de onderlinge wisselwerking.

Vaak helpt het om met elkaar het gesprek aan te gaan over de kernwaarden, visie en strategie van familie en bedrijf op korte- en lange termijn welke ook opgetekend kunnen worden in een voortdurend actueel gehouden familiestatuut. Maar even vaak is verder maatwerk gevraagd om de continuïteit te waarborgen bijvoorbeeld door conflict oplossing via mediation. Als adviseur, mediator,  commissaris en ondernemer staan continuïteit en harmonie in onderlinge wisselwerking bij mij centraal. Alle belangen, relevante ontwikkelingen en gevoelens stem ik daar zo goed mogelijk op af.

Over Francois
Francois is momenteel commissaris bij het familiebedrijf (AWL Techniek Holding in Harderwijk); voorzitter Raad van Advies Eurosupport en voorzitter Stichting Administratiekantoor Eurosupport  en docent NCD Academy Governance Essentials / Governance Chairman inzake governance vraagstukken bij familiebedrijven. Daarnaast kern assessor bij Register Certified Board Member (RCBM) en moderator bij diverse familiebedrijventafels en auteur van diverse publicaties.

 

Opdrachttypen
– Het in kaart brengen van kernwaarden van familie en bedrijf. (Het familiebedrijf verhaal)
– Het in kaart brengen van visie en strategie van familie en bedrijf in onderlinge samenhang
– Het adviseren rond een passende “governance” voor familie en bedrijf en de bemensing van de diverse governance organen
– Begeleiding van het “goede gesprek” tussen generaties over kwesties van bedrijfsoverdracht.
– Conflict begeleiding/oplossing (mediation) over familie (bedrijfs) zaken.
– Het begeleiden en coachen van de opvolgende- en vertrekkende generatie.
– Het opstellen van een calamiteiten opvolgingsplan bij onverhoopte arbeidsongeschiktheid; overlijden of echtscheiding.
30 jaar eerdere ervaring met relaties uit het Grootbedrijf, MKB en ondernemende families vanuit (zware) leidinggevende functie in de zakelijke financiële dienstverlening. Open oor en oog voor belangen van alle stakeholders. Weet zich snel de situatie eigen te maken; creëert binding vanuit een gemeenschappelijk perspectief. Conflict oplosser met een win-win situatie voor partijen voor ogen. Gewend te opereren in de “rechthoek” familie, onderneming, eigenaren en maatschappij.

Telefoon: +31 6 1993 3953
Email: f.carstens@mesa-fbc.nl

Contact Form

  Contactformulier

  OVER MESA

  Als u over actuele knelpunten of over de lange termijn ontwikkeling van uw familie- onderneming van gedachten wilt wisselen met een deskundige buitenstaander, dan bent U bij MESA-FBC (family business consultants sinds 2005) aan het goede adres. De adviseurs van MESA-FBC zijn generalisten die gespecialiseerd zijn in het familiebedrijf.

  Mesa en haar partners zijn lid van het NGFB

  CONTACTGEGEVENS

  PingOnline © 2023. All Rights Reserved.   |   Privacy statement – DisclaimerAlgemene voorwaarden